Parcul Natural Porţile de Fier-Dealul Alion

Descoperă Mehedinți

Zilele petrecute la Severin în perioada sărbătorilor de iarnă mi-au adus linişte în suflet, dar m-au găsit hotărât să mai cuceresc un traseu din Parcul Natural Porţile de Fier. După experineţele de pe Ciucarul Mare şi de pe Ciucarul Mic, a venit rândul dealului Alion. L-am ocolit mereu în drumul spre Orşova, chiar din ziua în care m-am născut şi nu ştiam, până de curând, ce privelişti încântătoare ascunde.

Fiind împreună cu familia, le-am propus după plimbarea de la Păuneşti această tură, iar ei au acceptat-o. Cu noi a mers si prietenul meu cel mai bun, el fiindu-mi partener de drumeţie pe întreaga durată a traseului, întrucât un mic dezavantaj al acestei plimbări îl constituie faptul că startul şi finish-ul se afla la o distanţa de 4 km unul de altul.

Am plecat cu maşina din Severin în direcţia Orşova, iar la intrarea in localitate am oprit şi am inceput urcuşul pe un marcaj triunghi galben. Din pacate acesta nu este foarte bine pus la punct, dar de la un moment dat traseul devine previzibil. Urcarea a fost scurtă, dar destul de pronunţată, motiv pentru care echipa s-a împarţit în două. Parinţii mei aveau să se întoarcă la maşină, iar noi am facut tura completă.

De pe vârful dealului Alion am putut privi spre Orşova, dar şi cum ceaţa a pus stăpânire pe intreg defileul Dunării. Priveliştea a fost de poveste, iar fotografiile de mai jos sper să vă convingă de acest lucru. Dacă veţi opta pentru această plimbare trebuie să ţineţi cont de faptul ca un punct important(mai precis, jumătatea traseului) îl constituie releele de telefonie mobilă. De acolo se va intra pe un drum forestier pentru cca 1,5km, ca mai apoi direcţia să se schimbe uşor spre dreapta, spre Dunăre.

Ajunşi în punctul de unde începe coborârea, am putut admira Sistemul Hidroenergetic şi de Navigaţie Porțile de Fier I, dar şi dealurile din jurul acestuia. Lipsa precisă a marcajului ne-a derutat puţin, dar cu atenţie sporită veţi putea ieşi din padure exact la drumul național, la viaductul Târziului, loc ce marchează finalul traseului de pe dealul Alion.

Încântat de această plimbare m-am hotărât să o împărtăşesc cu voi şi sper ca prin fotografii cel putin v-am convins de frumuseţea ce se găseşte în Parcul Natural Porţile de Fier.

Traseu în format GPX: aici

Comentezi?