Racoş-comună turistică

Drumeț prin România

În vara acestui an am optat pentru aproximativ două săptămâni petrecute la Alba-Iulia, pentru a putea face nişte drumeţii într-o zonă în care am copilărit, dar şi pentru a vedea locuri noi şi mai puţin cunoscute de publicul larg. Plecând din Bucureşti, aveam de optat între două drumuri spre inima Transilvaniei. Unul dintre ele mă ducea prin Sighişoara, pe un drum pitoresc al acestei ţări, dar şi prin destinaţia postării de astăzi.Satul Racoş aparţine comunei cu acelaşi nume, împreună cu satul Mateiaş, din judeţul Braşov.

Se află la capătul vestic al Defileului Oltului Augustin-Racoş, pe calea ferată ce leagă Braşovul de Sighişoara şi a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1421.

În sat se ajunge de pe drumul european 60 (DN13) venind dinspre Braşov, după traversarea podului de peste râul Olt, la aproximativ 500m, se face un drum la dreapta fiind semnalizat cu un indicator “RACOŞ 10”. După cei 10km se ajunge în centrul comunei, de unde se poate pleca spre cele trei momumente naturale despre care vă voi povesti în cele ce urmează. Este un sat tipic transilvănean, înconjurat de pajişti superbe.Am început turul prin a vizita vulcanul stins, mai precis craterul acestuia.

Un loc în care activitatea vulcanică s-a încheiat acum mai bine de 10.000 de ani păstrează urmele unei exploatări de zgură. Acum, fiind zonă protejată, este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din România. Un loc în care se combină diferite nuanţe de culori cu cerul albastru, dar şi cu vegetaţia puternică ce a reuşit sa se adapteze solului foarte dur. După o serie de fotografii am plecat spre cele două monumete rămase pe listă.

Lacul Brazi (lacul de smarald) este cea mai nouă parte a Carierei Brazi. Lacul a început să se formeze după încetarea activităţii miniere şi este cunoscut pentru culoarea lui verde-smarald. Am putut observa peretele sud-vestic ce înconjoară lacul, cel care marchează versanţii verticali ai excavaţiei miniere. Acesta apare ca un miraj între stâncile gri de bazalt şi cred că este unul dintre cele mai frumoase şi deosebite lacuri de la noi din ţară.

Coloanele de bazalt se afla în apropierea lacului şi sunt, la rândul lor, foarte interesante. Blocuri mari de 10-12m înălţime, formarea lor fiind 100% naturală. Este lavă rezultată în urma erupțiilor, răcită rapid. Practic, scurgerile de lavă au format trei praguri distincte: baza ce conţine coloane scurte, până la 2 metri, cu secţiuni hexagonale de 40-60 de cm, mijlocul include coloane lungi şi mai groase, iar deasupra există un orizont cu scorii bazaltice şi piroclastite.

Rămân cu o părere foarte bună despre această zonă mai puţin cunoscută, dar foarte frumoasă şi spectaculoasă a României şi vă propun tuturor să îî acordaţi puţină atenţie, poate într-o eventuală excursie la Sighişoara.

Comentezi?