Turism în Bulgaria-Veliko Târnovo

Călător prin Europa

Anul II de facultate a început de ceva vreme, iar din acest semestru am avut posibilitatea de a merge în diverse activităţi organizate cu ajutorul unor persoane din facultate. Turismul se dezvoltă pe zi ce trece, iar curiozitatea a fost tot mai mare cu privire la ultima excursie organizată.Mijlocul lui noimebrie aduce cu el şi prima postare turistică de peste hotare, venită şi gândită pe ruta Bucureşti-Ruse-Veliko Târnovo şi retur. După cum aţi putut ghici deja, am fost turist pentru o zi în frumos oraş bulgar şi voi împărtăşi cu voi experieţa prin intermediul celor câteva rânduri, dar şi prin intermediul unor fotografii realizate, de această dată, cu telefonul mobil.Pe o vreme deloc îmbietoare, dis de dimineaţă, am plecat din Bucureşti spre Giurgiu, urmând să trecem Podul Prieteniei până la Ruse. Cîteva cuvinte despre celebrul pod ce uneşte România de vecina ei, Bulgaria: este cunoscut drept Podul Prieteniei, însă numele inițial este Podul Dunărea. În 1954, la vremea inaugurării sale, era cel mai mare pod combinat (rutier și feroviar) din Europa, la realizarea lui au avut un cuvânt de spus și ingineri români din școala lui Anghel Saligny, iar piesele din care a fost făcut au venit din Cehoslovacia, Ungaria si Polonia, pe lângă România și Bulgaria. Am găsit mai multe detalii despre frumosul pod aici.Dupa ce am intrat în Bulgaria drumul a continuat până pe malul drept al râului Lom, unde în localitatea Basarabovo, acolo unde am putut vizita mânăstirea din stâncă. Aceasta a fost ctitorită chiar de familia Basarabilor înainte de întemeierea Ţării Româneşti, satul aparţinând la vremea respectivă lui Ioan Basarab I, primul domn al Ţării Româneşti. Biserica din Peştera Sfântului Dimitrie a fost construită în anul 1865, întreg ansamblul mânăstiresc cuprinzând şi câteva chilii. Arsă în anii 1877-1878, în timpul războiului ruso-româno-turc, suferind ulterior şi inundaţii, s-a restaurat în secolul XX. Este singura mănăstire săpată în stancă din Bulgaria în care se mai ţin slujbe.

Veliko Târnovo m-a surprins încă din fotografiile pe care le-am tot văzut de-a lungul timpului la alţi prieteni care au optat pentru această excursie. Am citit şi ascultat diverse păreri şi am fost ferm convins că îmi doresc să mă plimb pe străduţele înguste, cu un aer boem, european, medieval pe alocuri.

Veliko Târnovo se află în nordul Bulgariei, de-a lungul văii râului Yantra. Populaţia sa nu depăşeste 70.000 de locuitori şi i se mai spune Orașul Țarilor, pentru că în Evul Mediu, între secolele al XII-lea și al XIV-lea, a fost capitala celui de Al Doilea Imperiu Bulgar, cunoscând o amplă dezvoltare culturală, economică și politică. Acestei perioade i se datorează și arhitectura unică, în stil renascentisc bulgar, ce atrage un mare număr de turiști. Frumosul oraş este şi astăzi un important centru cultural al Bulgariei, oraş unde se găsesc şi doua universităţi cu aproape 12500 de studenţi.

Aş vrea să vă convingeţi din imagini mai ales că merită o excursie de o zi, poate chiar un weekend pe malul Yantrei. Turul acestei excursii a început prin vizitarea cetăţii de pe dealul Ţareveţ, o minunăţie de construită în punctul cel mai înalt, un loc perfect de plimbare şi de admirare a întregii privelişti. Prea multe detalii istorice nu aş vrea să le scriu aici, ele existând în întreg mediul online şi fiind mereu aceleaşi, însă as vrea să remarc interiorul puţin sinistru al bisericii din cetate, diferit faţă de ceea ce am văzut până acum.Plimbarea a continuat până în centrul istoric al oraşului, strada meşteşugarilor fiind cea mai frumoasă şi mai cunoscută din întreg centrul. Cladiri cu o arhitectură aparte, cocoţate pe dealuri, te duc cu gandul la Gracia ori Italia. Atmosfera este una europeană, bulgarii fiind foarte primitori în magazinele de suveniruri ori în restaurante. Per total, a fost o experienţă deosebită, în ciuda vremii închise şi reci de noiembrie. Recomand din suflet să vă lăsaţi “pierduţi” pe străduţele din Veliko Târnovo şi închei această primă postarea din afara României.

Comentezi?