Sunt născut în Orşova şi am crescut în Drobeta Turnu-Severin, însă ceva special mă leagă de zona Ardealului. Nu imi aduc aminte primul drum spre inima acestui ţinut, eram mult prea mic. Ştiu doar că de atunci am iubit oraşul, am iubit oamenii şi am îndrăgit toate locurile din Alba-Iulia.
Verile erau mereu petrecute acolo, mi-am făcut prieteni şi mi-am descoperit pasiuni. Acolo am învăţat să am răbdare odată cu mersul la pescuit. Acolo am mers cel mai mult pe bicicleta, am aflat poveştile locurilor înainte ca frumoasa cetate să fie reabilitată. Mă întorc cu drag mereu, deşi acum am crescut şi văd din altă perspectivă totul.Ultima dată când am fost în Alba Iulia a fost prin luna martie. Am plecat din Bucureşti pentru că urma să înceapă Alba Iulia City Race, un eveniment organizat de cei de la Sport la Orice Varsta. Concursul avea să se desfaşoare sâmbătă, aşa că am profitat de dupămasa zilei de vineri pentu o plimbare in cetatea complet reabilitată din bani europeni.Sunt foarte plăcut surprins mereu când văd un lucru făcut bine, dar cetatea Alba Carolina este mult peste orice cetate din România, poate chiar din Europa, aceasta fiind şi cea mai mare de tip Vauban. În cele ce urmează am să vă plimb, prin intermediul fotografiilor, prin cele mai frumoase locuri din această cetate. Totul începe cu poarta I, intrarea în cetate făcându-se pe sub aceasta. Urcând uşor se vă zări poarta II, un monument distrus şi refăcut după planurile iniţiale odată cu reabilitarea cetăţii, în timp ce zona de la obelisc oferă o panoramă foarte frumoasă asupra oraşului.Podul de lemn ce trece peste şanturile cetăţii ne duce pe sub poarta III, cea mai mare şi mai frumoasă din cetate. Acolo stau de gardă mereu nişte ostaşi, iar schimbul ei este unul spectaculos şi atrage tot mai mulţi turişti de la an la an.Transformarea cetăţii este vizibilă în special după ce se trece de poarta III. Înainte de reabilitare, în faţa Universităţii 1 Decembrie 1918 se afla un parc cu arbori îmbătrâniţi. Acum aici se afla Piaţa Cetăţii, un loc foarte bun pentru concerte ori târguri pe diverse teme. Un loc în care iarna se amplasează şi un patinoar.
Statuia lui Mihai Viteazu a fost mereu un monument care m-a atras. Când eram copil, obişnuiam să mă plimb până aici şi mă uitam la ea, mă minunam de măreţia ei. Acum este mult mai vizibilă şi mai bine integrată în peisajul urban din cetate. Ajungem între cele două catedrale, iar cea catolică este foarte impunătoare. Cu o mică piaţă în faţa ei, fără copaci care sa iţi ia din privelişte, Catedrala Catolică din cetatea Alba Carolina oferă una dintre cele mai frumoase imagini cu influenţe medievale.Continuăm plimbarea, spre Catedrala Ortodoxă de aceasta data, şi ajungem în faţa ei. Cândva aici era o parcare şi un parc. Acum, odată cu scoaterea zidurilor cetăţii la lumină, zona s-a transformat într-o promenadă, cu o privelişte frumoasă asupra şanţurilor cetăţii, dar şi asupra celor două catedrale.Trecând prin poarta IV ajungem pe podul de lemn ce traversează şanţurile cetăţii Alba Carolina, pe unde ne vom întoarce către zona obeliscului. Cândva aici erau depozite engros şi multe locuri murdare şi neîngrijite. Acum s-au amenajat terase, un ţarc cu ponei şi alei pe care se pot plimba în linişte pietoni, dar şi bicicliştii, întrucât au aleea separată. Pe unul dintre ziduri se văd urmele unui fost teren de fotbal, unde şi eu m-am jucat când eram copil.
Vă recomand tuturor să vizitaţi cetatea Alba Carolina, un loc unic în România, un loc readus la viaţă şi care a primit certificatul de excelenţă acordat de TripAdvisor, cel mai mare site de recomandări turistice interactive din lume. Certificatul este rezultatul recenziilor exprimate de către turiştii care au vizitat cetatea în ulimul an.
Sunt superbe fotografiile si m-ai facut sa imi fie dor de Alba Iulia!
Multumesc mult. Sper ca si urmatoarele articole sa fie la fel de bune si apreciate.
parcul acela cu copaci imbatraniti avea si el povestea lui …