Cascada Vânturătoarea

Descoperă Mehedinți Drumeț prin România

Sunt student la Geografie, iar unul dintre momentele foarte aşteptate este acela al practicii. Anul acesta, împreună cu tot anul I al specializării Meteorologie-Hidrologie am făcut o săptămână de practică în zona Orşova. A fost mai ciudat pentru mine să petrec timp în oraşul natal alături de colegii mei, dar am încercat să mă bucur de experienţă chiar daca nu eram la prima întâlnire cu majoritatea locurilor.

O zi ce m-a bucurat a fost cea în care am ales să facem o scurtă drumeţie în munţii Cernei, pe un traseu pe care imi doream să merg încă de mic. Am ales, împreună cu profesorii îndrumători, să urcăm la cascada Vânturătoarea, una dintre cele mai spectaculoase căderi de apa din România, iar în cele ce urmează vă voi destăinui nişte impresii de pe acest traseu.

Acesta începe brusc, urcând ca toate traseele ce pornesc din valea Cernei, aprupt, prin pădure. Pe poteca marcată cu cruce roşie se urcă în şir indian, cu paşi mărunţi şi cu ochii aţintiţi asupra eventualelor pericole (vipere, în special). Grupul este mare, aşa că se înaintează încet, iar câţiva colegi hotărăsc să se întoarcă, luând o decizie înţeleaptă după părerea mea, acest traseu nefiind unul pe care să îţi începi viaţa de munţoman. Am ales în acel moment să însoşesc o parte dintre colegi, ca mai apoi să reiau traseu de unul singur, într-un pas susţinut, având ca scop ajungera grupului fruntaş.Traseu prin pădure era spectaculos în lumina lunii aprilie, copacii verzi şi poteca pietruită făcând totul să pară din poveşti. Din punctul de plecare de la capătul lacului Prisaca până la cascadă sunt doar 1.5km, dar cu o diferenţă de nivel de peste 400m, fapt ce cataloghează traseul ca fiind unul destul de greu pentru începători. Priveliştea dintr-un punct de belvedere este deosebită câtre munţii Mehedinţi, zărindu-se foarte bine Cheile Ţăsnei, dar şi vârful Inălăţul Mare (1301m).După urcuşul de 1km am ajuns pe o linie domoală ce m-a dus până sub cascadă, iar ceea ce face din acest loc unul mirific este faptul că se poate trece prin spatele căderii de apă. Consider că cea mai potrivită perioadă pentru a vizita Vânturătoarea este primăvara datorită faptului că zăpezile topite ajung în valea care crează cascada, iar priveliştea este încântătoare.

După o serie de fotografii, am plecat spre punctul de începere al traseului, fiind cu ochii aţintiţi asupra potecii, ca nu cumva să calc pe vreo viperă, având în vedere faptul că deja era sezonul în care ele pot fi zărite pe stancile aflate în bătaia soarelui.Aşadar, un traseu scurt în munţii Cernei, dar care merită încercat de către oricine, în orice anotimp, un traseu interesant din multe puncte de vedere pe care îl recomand prin intermediul acestui blog. Las mai jos şi track-ul de pe All Trails, pentru cine este curios şi sper că vă va fi de folos într-o eventuală evadare montană.

Link traseu: https://www.alltrails.com/explore/map/map-08808cf–7

Comentezi?