Să fie mai bine de patru ani din momentul în care am ajuns prima dată ca turist în frumosul oraş de pe malul Someşului, dar nu am apucat să scriu despre acesta. Se pare că, printr-o conjunctură norocoasă, mă tot întorc acolo şi redescopar locuri de vis. Voi scrie mai jos impresii despre Cluj, dar şi despre evenimentul de alergare ce se desfăsoară an de an acolo, întrucât mi se pare de o calitate impresionantă, în comparaţie cu alte curse de asfalt ce se desfăşoară în Bucureşti.La Cluj am ajuns pentru prima oară când încă nu eram pasionat de scris, însă de atunci am spus că ai ce scrie despre acesta. Situat în inima Ardealului, Cluj Napoca dispune de infrastructura necesară unui oraş european. Se poate ajunge cu maşina, trenul ori avionul, iar mijloacele de transport în comun funcţionează impecabil.Oamenii însă, la prima vedere, nu mi-au părut prea primitori, poate din cauza faptului că am avut de a face doar cu vorbitori, ma rog, nevorbitori de limbă română, fapt ce m-a deranjat destul de tare în momentele în care încercam să aflu unde sunt situate anumite puncte de interes. Trecem peste această problemă a limbii vorbite pe acele meleaguri, întrucât nu are rost să intru în polemici de acest gen cu diverse persoane.
O fostă capitală a tineretului, un oraş deosebit cu parcuri, monumente istorice şi o grădină botanică impresionantă, Clujul atrage turiştii de peste hotare tot mai tare. Un simplu traseu prin centrul acestuia vă poate face să vă doriţi să reveniţi cît mai curând. Mie unul aşa mi s-a întâmplat şi mereu sper să revin la stadionul Universităţii Cluj, de unde să plec în pas de plimbare prin Parcul Central, la capătul căruia să fac dreapta spre Primărie, ca mai apoi să ajung lângă Biserica Sfântul Mihail. În piaţă vă propun o oprire la cofertăria Carpaţi, unul dintre locurile în care eu, ca un pasionat de dulce ce sunt, am avut ocazia de fiecare dată să mănânc cea mai bună amandină (vă recomand!).
Putem continua plimbarea în două direcţii, însă vă propun să mergem la Grădina Botanică, loc situat nu departe de centrul istoric al Clujului. După ce să încarcaţi cu energie pozitivă, ar trebui să găsiţi locul numit de localnici “la magnolia bătrână”.
Eu am descoperit acest loc şi vă las aici o adresă: Strada I. C. Brătianu, nr 34. În drum spre această curte (atenţie, nu este un monument, ci doar un loc ştiut de locuitori drep unul de poveste), puteţi trece prin faţa Universităţii Babeş-Bolyai şi pe lângă Biserica Reformată. De la locul magnoliei, puteţi ajunge foarte repede la Catedrala Adormirii Maicii Domnului, nu înainte de a vedea Opera şi Teatrul Naţional. Bulevardul Eroilor este o bună cale de întoarcere către Piaţa Unirii, iar de acolo puteţi să vă odihniţi la o ceaşcăde cafea în Piaţa Muzeului, loc în care se află şi Biserica Franciscană. O mulţime de edificii şi de monumente care mai de care mai interesante, iar într-o zi senină şi placută, cel mai bun lucru pe care îl puteţi face în Cluj este să îl descoperiţi.
În titlu am spus “de la turism la alergare”. A sosit momentul să discut puţin şi despre acest aspect. Ca orice oraş mare din România care se respectă şi Cluj Napoca are un Maratonul Internaţional pe care îl organizează deja de şapte ani. Am avut şansa de a participa la ediţia a cincea, dar şi la ediţia a şaptea desfăşurată în acest an şi pot spune că este foarte bine organizat. Cu trafic oprit, cu trasee diversificate de la o cursă la alta, dar şi cu un kit de participare foarte generos pentru suma pe care o platesc cei ce vor să alerge, Maratonul Internaţional de la Cluj este un eveniment pe care îl puteţi trece în calendarul competiţional indiferent dacă sunteţi amatori ori profesionişti.În încheiere, sper că nu mi-am ieşit prea tare din mână cu scrisul şi sper că v-am făcut să vă doriţi să vizitaţi măcar o data Clujul, în calitate de turist ori alergător. Sper ca şi fotografiile adunate din mai multe vizite aici să fie pe placul tuturor şi vă doresc tuturor o primavără plină de călătorii şi noi locuri descoperite.