M-am născut într-o zi de iarnă în Orşova, la 25 de km de Dr. Tr.-Severin, dar toată copilăria mi-am petrecut-o aici. Am învătat din clasa a 5a până în clasa a 12a la cel mai prestigios şi de succes liceu din judeţ, Colegiul Naţional Traian, acolo unde am întâlnit persoane minunate, acolo unde am legat prietenii şi acolo unde m-am pregătit pentru viaţă. Am avut profesori în adevăratul sens al cuvântului şi mă consider norocos pentru că i-am întâlnit. Au ştiut să mă înveţe, au ştiu să se apropie de mine şi m-au făcut să am încredere în forţele proprii. Pentru toate acestea, vreau să le mulţumesc. Scriu despre Severin pentru că este necesar ca lumea să afle nişte lucruri despre reşedinţa judeţului Mehedinţi.
În curand (inaugurarea va fi pe 21.09.2019, la ora 15:00, în portul din Turnu Severin) de aici va pleca şi traseul Via Transilvanica, un potecă turistică ce va ajunge până la Putna, acolo fiind km 0 al acestui drum care uneşte, aşa cum le place tuturor să spună. De asemenea, Muzeul Porţile de Fier urmează să îşi deschidă din nou porţile după mai mulţi ani de modernizări, în timp ce castrul roman este deja reabilitat şi poate fi vizitat de către turişti, intrarea costând 10 lei.
În cele ce urmează am să vă duc într-o scurtă plimbare prin cele mai importante zone alte oraşului şi am să vă las o serie de fotografii pe care le puteţi admira. De asemenea, pe pagina de Instagram Drumuri prin memorie voi posta alte imagini emblematice pentru oraş. Aş începe turul de la Cetatea Medievală a Severinului, un loc refăcut din fonduri europene, care înainte de aceste procese de reabilitare era doar un tărâm pe care copiii alergau şi se jucau, mulţi dintre ei neştiind ce preţios este locul pe care aveau loc toate jocurile.
Pot spune că este principalul motiv pentru care am întârziat această postare, întrucât am vrut să includ şi câteva imagini din acest loc mic, dar foarte cochet al oraşului. N-am să vorbesc despre date istorice, acestea putând fi găsite cu uşurinţă în mediul online. Aş dori însă să imi spun părerea despre lucrările ce au avut loc, despre faptul că monumentului i s-a dat o faţă nouă, una europeană şi foarte bine pusă la punct. Dimensiunile nu sunt mari, dar pentru severineni este un loc unde se pot relaxa.
Continui plimbarea prin parcul Dragalina şi imediat ajung la fântâna cinetica din centrul oraşului. Pe timpul zilei, mai ales vara, este un loc unde te poţi răcori, în timp ce după căderea serii luminile îşi încep jocul, creând imagini spectaculoase. De asemenea, viaţa culturală în Turnu Severin este una importantă, iar după mai mulţi ani de reabilitare, Palatul Culturii Theodor Costescu îşi întâmpină oaspeţii într-o sală frumoasă. Din exterior, cadrul este unul foarte fotogenic, clădirea fiind pusă în evidenţă pe timp de noapte.
În apropierea fântânii şi a teatrului se alfă Parcul Central, reabilitat şi el. Alei largi şi luminate, două fântâni , dar şi cele două statui ale regilor Decebal şi Traian vă aşteaptă aranjate şi bine puse în evidenţa. Pe ambele părţi ale parcului, mai ales în sezonul cald, poţi petrece un timp de calitate la terase, una dintre cele mai frumoase fiind Cafeneaua Ada Kaleh.
Un alt punct de atracţie este Castelul de Apă, locul ce vă oferă posibilitatea unei panorame asupra oraşului şi asupra împrejurimilor. În după-amiezele senine se poate vedea chiar şi creasta Oslea, pentru cunoscători şi pentru cei curioşi de culmile de la orizont. După reabilitare acest loc s-a transformat într-un muzeu, aici având loc şi lansări de carte ori diferite expoziţii.
Nu aş vrea să fiu subiectiv când vorbesc despre oraşul în care mi-am petrecut cea mai mare parte din viaţă, însă consider că Severinul merită o şansă pe harta turistică a României. Severinul merită să fie tot mai populat de turişti întrucât este unul dintre puţinele locuri din România în care se îmbină trei perioade importante din istorie: epoca antică, epoca medievală şi epoca modernă şi sunt sigur că în anii ce urmează oraşul se va dezvolta frumos din acest punct de vedere. Vă invit când veţi avea ocazia să vă opriţi aici şi să vă lăsaţi purtaţi de frumuseţea municipiului Drobeta Turnu-Severin.