Fundata-tură scurtă pe final de iarnă

Călător prin România Drumeț prin România

Prima parte a lui 2022 nu a fost cea mai activă la capitolul drumeții, dar niciodată nu e târziu să deschidem sezonul. După ce am vizitat culele oltenești de la Glogova și Brabova, am ajuns în zilele de dinaintea Sărbătorilor Pascale când se fac unele planuri de bătaie în ceea ce privește turele pe munte. Dar până să luăm din nou la pas cărările, las aici un text, o serie de fotografii și un traseu pentru orice tip de călător. Fie că sunteți la început de drum, fie că vreți să vă relaxați câteva ore în natură, Fundata e mereu o idee bună.

Noi ne-am luat inima în dinți și am plecat din București într-o ultimă zi cu zăpadă multă, la poalele Bucegilor. Și n-am regretat un moment. Ajunși la primăria din Fundata (Pasul Giuvala-1262m) am fost întâmpinați de o adirere de vânt și o temperatura de aproximativ -5°C. Dar soarele avea să ne bucure pe întreaga durată a turei.

Ca să evităm deplasarea pe drumul național am optat pentru o potecă ce ne-a dus pe sub Gâlma Căluți. Ce a urmat? Un drum care în unele zone era uscat, iar în altele scârțâia zăpada sub picioare, spre deliciul călătorilor. Peisajele se deschid în această parte a traseului, lâsând în spate creasta albă a Pietrei Craiului, iar în fața noastră se ridică abruptul munților Bucegi cu Vf. Scara (2422m) și Vf. Bătrâna (2181m) în prim plan.

Ajunși în zona complexului sportiv de la Cheile Grădiștei, am făcut drepta prin pădure iar după puțin timp traseul urmărește o curbă de nivel (puțin peste 1250m altitudine). Priveliștea este de o frumusețe rară, casele risipite, zăpada neatinsă și crestele albe ale munților dând o notă aparte acestei zone. 

Am trecut și de Biserica Nouă (Sf. Nicolae), iar de aici am mers pe asfalt până ne-am intersectat cu traseul bandă roșie (ce pleacă din pasul Giuvala și urcă în creasca munților Leaota. De aici am urmat cursul firului de apă și, implicit, marcajul bandă roșie, până la punctul de unde am plecat pe traseu.

A urmat însă și o urcare prin pădure, zăpada fiind prezentă pe potecă și dând un plus acestei părți a plimbării. Ne-am bucurat însă de trei ore în natură, ne-am deconectat și propus în același timp multe alte ture (unele mai lungi) pentru sezonul 2022.

Traseul în format GPX:

Comentezi?