Grădina Cişmigiu

Visul Bucureștean

Aşa cum spuneam acum ceva vreme, am început o nouă rubrică pe blog. Bucharest Experience va aduna poveşti despre parcuri, grădini, străzi, cartiere, poate chiar şi oameni ce au legătura cu Bucureştiul. Trăiesc aici şi aş vrea să îmi urmaţi exemplul: plimbaţi-vă peste tot! Descoperiţi oraşul dincolo de trafic şi agitaţia permanentă, iar eu vă garantez că veţi fi plăcut surprinşi.

Primăvară în Cișmigiu
Cireș înflorit la intrarea în Cișmigiu

Încep articolul cu nişte date istorice despre cea mai veche grădină a Bucureştiului. Este așezată în centrul orașului şi are o suprafață de circa 16 hectare. Este mărginită de două artere importante: bulevardul Regina Elisabeta și bulevardul Schitu Măgureanu. În partea sud-estică a grădinii se află Colegiul Național Gheorghe Lazăr. Grădina Cișmigiu este amenajată în genul parcurilor engleze și are mai multe intrări, cele mai importante fiind cele două din bulevardul Regina Elisabeta, cele două din bulevardul Schitu Măgureanu şi cea din strada Ştirbei Vodă.

La pas, pe ploaie
La pas, pe ploaie

Mai multe date istorice nu voi scrie, întrucât ele există în tot mediul online. Astăzi grădina Cişmigiu este locul unde toţi oamenii, indiferent de vârstă, aleg să îşi petreacă nişte ore în natură. Cei mai în vârstă se întâlnesc pentru a discuta ore în şir despre politică, familiile tinere îşi plimbă copiii pe aleile parcului ori la locul de joacă aflat la umbra falnicilor copaci, în timp ce băncile sunt luate cu asalt de către grupuri de studenţi aflate în timpul liber.

Ceasul sub nori
Odihnă

De ce am ales să încep Bucharest Experience în grădina Cismigiu? Primele mele amintiri ce au legătură cu Bucureştiul se leagă de acest parc. A fost primul parc pe ale cărui alei m-am plimbat, a fost primul loc pe care l-am descoperit împreună cu parinţii mei cand eram un copil. Pe atunci nu ştiam că aveam să scriu despre acest loc, dar îmi aduc aminte că mare mi-a fost uimirea când am zărit unul dintre cei mai vechi stejari din capitală, ori chioşcul de ziare de la intrarea principală despre care atunci nu ştiam că este primul chioşc de ziare din capitala României.

Verdele din inima Bucureștiului

Grădina Cişmigiu va rămâne mereu o oază de linişte în centrul micului Paris, un loc de întâlnire pentru cei ce ascultă, încă, meciurile de fotbal la Radio România Actualităţi ori cei ce sunt talentaţi la jocul minţii. Grădina Cişmigiu va fi mereu locul de întalnire al patinatorilor pe timpul iernii, întrucât aici apare cel mai mare patinoar în aer liber al Bucureştiului, va fi locul preferat al unor îndragostiţi ce aşteaptă oprirea ploii pentru o plimbare pe aleile încărcate de istorie ale acestui deosebit loc.

Toamnă târzie
Aceeasi alee, alt anotimp

Într-o scurtă încheiere aş vrea să vă recomand măcar o ora de plimbare în acest loc minunat. Luaţi la pas drumul din Centrul Vechi ori Calea Victoriei până în parc, veniţi de la Izvor ori de la Eroilor, tot la pas şi ridicaţi privirea către clădirile vechi, mai mult sau mai puţin aspectuoase. Fiţi curioşi să descoperiţi! Eu, pentru următorul articol, voi face o plimbare prin Grădina Icoanei şi mă voi bucura de liniştea lui Ioanid.

Comentezi?