Corcova viticolă și sportivă

Descoperă Mehedinți Evenimente & Personal

Județul Mehedinți are, pe lângă Dunăre, munți și podiș, o zonă viticolă deosebită. Corcova Fest  a venit la final de iulie cu un aer proaspăt și un traseu nou de 16 km, alergabil și cu priveliști spectaculoase. Este combinația ideală între lucrurile ce definesc Corcova: pădurile răcoroase stejar, viile însorite și broaștele țestoasele mereu surprinzătoare. Dacă se adaugă puțin antrenament, dar mai ales susținerea celor dragi se ajunge la linia de finish cu zambetul pe buze și cu promisiunea că venim și la ediția următoare. Începutul acesta de postare a fost scris la puțin timp după trecerea liniei de finish de la Corcova Fest, un eveniment ce a avut loc în ultimul weekend al lunii iulie pe domeniul viticol Corcova.

Despre comuna Corcova s-a auzit încă de pe vremea lui Mihai Viteazu care, înainte de a fi domnitor al Ţării Româneşti, a fost bănişor al Strehaiei, dar şi ban al Craiovei. Aşezată în partea de sud-vest a ţării, în judeţul Mehedinţi, Corcova este o podgorie nouă pentru publicul de azi, dar care reia tradiţia producerii vinului de calitate, iniţiată în acest areal în urmă cu mai multe sute de ani. Cei care se ocupă de locația desfășurării evenimentului spun că la Corcova, pe moșia familiei Bibescu, vinul a fost decantorul în jurul căruia au avut loc schimburi de idei, trăiri intense, au luat naștere scrieri memorabile și s-a coagulat un număr impresionant de personalități. Este o moștenire de care ne îngrijim. Vinul de Corcova poartă amprenta originală a locului și vorbește despre istorie, distincție, pasiune. Personalitatea terroir-ului este dată de îmbinarea fericită a elementelor climatice cu specificul geologic, de alegerea potrivită a soiurilor de struguri și, mai ales, de atenția pentru procesul vinificării. Iar unii dintre cei mai mari iubitori ai întregii povești de la Corcova este echipa de trei husnicioreni ce s-a prezentat la festival: Husnicioara Running Team este modul prin care vrem să promovăm activitățile rurale mehedințene de orice tip.

Compania Viticola Corcova este și ea o poveste frumoasă, având la bază o discuție între prieteni. Proprietate a lui Michel Roy și Șerban Dâmboviceanu, afacerea a luat ființă în anul 2005, moment în care, dintre cele 470 de hectare de viță de vie pe care le-a deținut IAS-ul Corcova, mai rămăseseră doar 18 hectare, iar cramele, construite de prințul Anton Bibescu la începutul secolului al XX-lea, erau în ruină. Acum podgoria Corcova Roy & Dâmboviceanu cuprinde 70 de hectare pe care au fost replantate soiurile tradiționale ale locului, existente și pe vremea moșiei Bibeștilor, incluse în soiurile autorizate DOC Mehedinți-Corcova: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Fetească Neagră, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc, precum și două soiuri noi, Syrah și Viognier. De asemenea, în perioada 2008-2009, cramele au fost complet renovate și modernizate, dotate cu utilaje și echipamente moderne care înlesnesc procesarea și se pot vizita în cadrul festivalului.

Corcova Fest a luat naștere, sub o nouă identitate, în vara anului 2023 și consider că se bucură deja de un real succes. Au fost niște zile de festival, cu activități diversificate pentru toți participanții: plimbări călare prin vie, ateliere de yoga, degustare de vinuri, alergare noctură, două curse competitive de alergare și alte două de MTB au adus voia bună în curtea cramei, dar și pe potecile din viile Corcovei. La finalul fiecărei zile a avut loc și câte un concert, pentru ca atmosfera de festival să fie completă.

Dacă detaliile istorice și organizatorice s-au cam încheiat, iar despre partea de MTB nu mă pot pronunța, vă propun o incursiune pe traseele de alergare. Traseul scurt (6km) este unul rapid, cu o urcare susținută la început și o priveliște superbă din vie. Am participat la alergarea noctură pe traseul scurt joia, în prima zi de festival, pentru o senzație nouă și pentru a vedea cum se prezintă traseul. Alături de organizatori și de către alți participanți ne-am bucurat privirile cu via în lumina apusului de soare. Ziua cursei însă a venit cu marea surpriză pe care o voi prezenta mai departe.

Traseul lung (16km) este diferit față de ce știa lumea despre Corcova din edițiile anilor trecuți. Comun cu cei scurt pană la km 2.7, traseul lung propune apoi parcurgerea unui drum de car, pe la marginea unei păduri de stejar, unde umbra și-a făcut simțită prezența. Drumul urcă și coboară ușor, iar la km 5 participanții au fost întâmpinați de voluntarii punctului de hidratare (apă, iso și vin rece, consumat cu moderație). Mai apoi au urmat încă 2 km în același regim, până la schimbarea direcției spre dreapta. De aici s-au putut observa crestele Carpaților Meridionali în toată splendoarea lor, poteca urmând să intre din nou în pădurea de stejar. Traseul continuă în același registru, urcări scurte, coborâri frumoase și alergabile până la km 13, acolo unde a fost amplasat al doilea punct de hidratare (apă, iso și vin rece, consumat cu moderație).

De aici am intrat din nou în vie, traseul urmărind marginea ei la vale, ca mai apoi să urce printre rândurile perfect aliniate până ce pădurea de stejar și-a făcut din nou apariția în peisaj. A urmat o zonă umbroasă și răcoroasă și o nouă trecere prin via pe care am traversat-o și la începutul cursei. Coborârea finală a fost rapidă, pe un drum pietruit pe care se vedeau zeci de urme ale tuturor participanților. Zona de start / finish a fost în curtea cramei și toți participanții s-au putut relaxa la finalul alergării.

Cum am menționat și la începutul postării, județul Mehedinți a oferit celor ce au ales să îi treacă pragul, o experiență unică, unde s-au îmbinat toate aspectele ce definesc zona Corcovei: sport, vie străjuită de păduri de stejar, priveliști deosebite și atmosfera de festival de bun-gust.

Iar pentru a duce la bun sfârșit weekendul dedicat Corcova Fest, duminică am vizitat crama, ghidați fiind de însuși Șerban Dâmboviceanu, ca mai apoi să luăm la pas din nou traseul de 6 km pentru a-l savura și pe lumină, așa cum se cuvine.

Să ne vedem sănătoși și anul viitor, pentru o nouă ediție memorabilă. 

1 thought on “Corcova viticolă și sportivă”

Comentezi?