Tohani Trail Race-Sport în viile prahovene

Evenimente & Personal

Vara s-a năpustit asupra României în a doua parte a lunii iulie. Dar odată cu aceasta, o nouă zonă de explorat s-a arătat. Iar dacă mai pui în această rețetă ingredientele alergare, MTB și spre final stropești totul cu niște vin, sigur iese ceva gustos, indiferent de cât de fierbinte este aerul.

Tohani Trail Race, prima ediție, s-a desfășurat pe domeniile viticole prahovene, o zonă încărcată în istorie, numai bună de explorat în ” ușor pas alergător ”, cum era acea replica a tuturor profesorilor de sport din copilarie. 

Aflăm și de pe site-ul celor de la Tohani că domeniul este amplasat în mijlocul regiunii Dealu Mare și că se întinde pe 7 dealuri însorite, orientate spre sud-est. Podgoria Tohani are o suprafață cultivată de 365 de hectare și este amplasată pe paralela de 45 de grade, asemenea celebrelor Podgorii Bordeaux. Un alt aspect important este longevitatea acestei zone, documentele atestând existența podgoriei din anul 1773. 

Nu mulți știu că Tohaniul a stat sub semnul regalității, Principele Nicolae al României, fratele regelui Carol al II lea, devine proprietarul acestui vast domeniu din anul 1930. În anul 1948, devine proprietatea statului, iar în anii următori, printr-o asociere cu specialiști din zona Bordeaux, a fost construită crama, păstrată până în ziua de astăzi. Aici se află conservată singura vinotecă din zonă, ce adăpostește peste 100.000 de sticle de vinuri de colecție. În anul 2012, Tohani România devine furnizor al Casei Regale a României, o recunoaștere a calității și valorilor ce au stat la baza evoluției companiei spre statutul de creator de vinuri. În viile unde s-a desfășurat concursul Tohani Trail Race se cultivă mai multe soiuri de struguri, cum ar fi: Fetească Neagră, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Fetească Albă, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Busuioacă de Bohotin.

Iar dacă acum sunteți ușor familiarizați cu locul de desfășurare al evenimentului, să povestim puțin și despre cum se îmbină sportul cu istoria și drumurile din viile Tohani. Asociația Sport La Orice Vârstă, căci ei sunt ”vinovați” pentru acest eveniment, în parteneriat cu Tohani România au organizat pe 22-24 iulie, pe Domeniul Ferma Dacilor, un festival de sport și voie bună, urmărind promovarea valorilor locale și a vinului din zona Tohani, cât și frumusețea incredibilă a unor locuri aflate la doar 80km de București.

Cursele de alergare au avut starul la ora 9:00, cele două trasee (14,5km +450m și 6,8km + 260m) fiind comune pe primii 3 km. Am urcat pe Stânca Tohani, o zonă devenită Sit Natura 2000 datorită prezenței mai multor tipuri de flori ce merită a fi protejate. A fost și cea mai înaltă parte a întregului traseu, panorama asupra întregii podgorii fiind deosebită. După o urcare susținută, am început coborărea, în prima parte destul de accentuată, apoi treptat, spre Crama Tohani, unde era amenajat și un cadru potrivit pentru fotografii din timpul cursei. De aici peisajul s-a schimbat complet, drumul șerpuind printre viile foarte bine organizate. 

Platoul Mauve a fost un alt punct de hidratare aflat pe traseu, acolo unde a existat și un duș pentru ziua toridă sub care s-au desfășurat toate activitățile. Traseul și-a păstrat cursul printre vii, urcând ușor spre Ferma Dacilor. Competitiv nu am fost, de această dată, dar m-am bucurat de peisaje. Ultima parte a cursei mi-a adus aminte de turele din Măcin, pe culmea Pricopanului și pe vârful Țuțuiatu, culmile deluroase ale Subcarpaților de Curbură fiind asemănătoare cu mult mai bătrânii munți ai Măcinului.

Finalul a fost comun cu startul, pe domeniul Ferma Dacilor, iar medalia de la acest eveniment a constat într-un pahar de vin cu emblema Tohani Trail Race, numai bun pentru degustările ce aveau să urmeze la finalul probelor sportive. La ora 12:00 s-a dat startul curselor MTB (31.1km +870m și 15.6km +435m), traseele fiind o combinație a celor două rute pe care s-au întrecut alergătorii.

La final, nu ne rămâne decât să îi felicităm pe organizatori, alături de participanți și câștigători. 

Primele cinci femei la cursa de 14.5km au fost Adela Bălțoi, Alina Nedelcu, Raluca Chelariu, Aura Erdem și Gabriela Fătu. 

Primele cinci femei la cursa de 6.8km au fost Cristina Leca, Mihaela Pasăre, Daniela Petrescu, Nicoleta Vlad și Anda-Florentina Flămânzeanu.

Primii cinci bărbați la cursa de 14.5km au fost  Alexandru Corneschi, Ionuț Zincă, Robert Necula, Andrei Preda și Adrian Brănescu.

Primii cinci bărbați la cursa de 6.8km au fost Cristian Luțic, Silviu Stoica, Alexandru Tucan, Petre Andrei Dumitru și Antonio Ștefan.

Concluzia este simplă, după Tohani Trail Race.

Să nu uităm pentru ce am venit! In Vino Veritas!

2 thoughts on “Tohani Trail Race-Sport în viile prahovene”

Comentezi?