Turişti pe coasta Dalmaţiei

Călător prin Europa

Vara calendaristică a trecut, deşi temperaturile de la începutul lunii septembrie sunt tot ridicate, iar gândul că nici sezonul acesta nu am ajuns la mare mă întristau puţin. Într-un moment de relaxare, m-am uitat prin toate fotografiile lui 2019 din telefonul mobil şi am constat faptul că, deşi litoralul românesc m-a sărit, am avut ocazia la începutul lunii mai să dau cu nasul la coasta Dalmaţiei şi, implicit, să văd marea.

Drapelul Croaţiei

Da, turist în Croaţia îmi doream de ceva timp să fiu, iar ideea petrecerii câtorva zile în zonă era una veche. Hotărarea a fost luată însă în momentul în care am primit un mail de la Wings for Life World Run, iar cei care mă cunosc ştiu că pentru WLWR este primnul concurs de alergare la care am participat. Mail-ul respectiv conţinea locaţiile în care avea să se desfăşoare cursa în 2019, iar una dintre ele a fost Zadar. Tatăl meu, pasionat şi el de călătorii, dar curios în acelaşi timp de experienţa unui eveniment nou de alergare, a fost foarte rapid în decizii, aşa că în mai puţin de două ore aveam rezervată cazarea, dar şi înscrierile pentru amândoi la Wings for Life World Run 2019 în Zadar.

Karlovac

Timpul a trecut, iar începutul lunii mai ne-a găsit în formulă completă pe drumurile Europei. Prima oprire a fost la Karlovac, în oraş interesant, ce are mai multe particularităţi, dintre care pot enumera câteva mai importante; este supranumit oraşul celor patru ape, fiind situat la confluenţa râurilor Dobra, Mrznica, Kupa şi Korana, apele celui din urmă fiind întâlnite în Parcul Naţional Plitvice.

Centrul istoric-Karlovac
Râul Kupa-Karlovac

Toate cele patru râuri fac parte din bazinul hidrografic al Dunării, acest aspect făcându-mă să spun că toată apa de acolo va ajunge la un moment dat la Turnu-Severin. De asemenea, Karlovac a fost şi capitala a Croaţiei, aici a fost şi prima şcoală de muzică din Croaţia, iar videoclipul Earth Song al lui Michael Jackson a fost filmat aici.

Râul Korana-Karlovac
Râul Korana-Slunj

Ziua următoare a fost tot de tranzit, dar numărul de kilometri rămaşi până la Zadar era mult mai mic, dar planul nostru includea vizitarea Parcului Naţional Plitvice, cel situat pe cursul superior al râului Korana. Parcul Plitvice este situat la aproximativ 150 km de capitala Croaţiei şi 120 km de destinaţia noastră finală, Zadar. Aceste este primul parc natural din Europa inclus ȋn Patrimoniul Mondial UNESCO, ȋn anul 1979 şi include 16 lacuri şi peste 90 de cascade ce se pot vizita tot timpul anului, excepţie făcând perioadele în care nivelul apei poate acoperi potecile şi podeţele. Mai multe informaţii necesare despre trasee şi bilete se pot afla de aici.

Parcul Naţional Plitvice
Parcul Naţional Plitvice

Pentru mine, geograf pasionat de fotografie, a fost un loc în care trebuie să ajungeţi cel puţin o dată în viaţă. Culorile deosebite pe care le capătă apa din lacuri, cascadele pe lângă care treci, dar şi potecile foarte bine marcate şi întreţinute fac din ziua pe care alegeţi să o petreceţi acolo una de neuitat. Noi am combinat mai multe trasee la pas cu plimbarea pe lac cu vaporul, dar am reuşit să bifăm toate obiectivele importante din parc în aproximativ 11 km de plimbare şi sper ca fotografiile din această parte a articolului să vă facă să alegeţi în viitoarele călătorii Parcul Naţional Plitvice.

Parcul Naţional Plitvice
Parcul Naţional Plitvice

După orele prânzului am plecat către Zadar, unde aveam să rămânem pentru încă 4 nopţi, iar planurile de călătorie erau deja făcute, depindea doar ordinea în care aveam să vizităm următoarele obiective. Dacă prima seară a fost de acomodare cu centrul istoric din Zadar, dimineaţa următoare am fost din nou la drum spre Parcul Naţional Krka. Acesta este mult mai puţin mediatizat, în comparaţie cu cel de la Plitvice, însă este de o frumuseţe rară. Fiind situat într-o zonă mediteraneeană, abundenţa plantelor este covârşitoare.

Skradin
Parcul Naţional Krka

Deşi există doua intrări în parc, noi am ales să parcăm maşina la Skradin, un orăşel cochet, cu străzi vechi, iar de aici am mers cu vaporul circa 20 de minute. O dată coborâţi de pe vapor am intrat pe traseul cel mai cunoscut care ne-a purtat printre căderile de apă ce fac din Parcul Naţional Krka un obieciv turistic pe care trebuie să îl puneţi pe lista excursiei în Croaţia. Mai multe informaţii despre traseele existente puteţi alfa de aici, iar fotografiile sper să vă ducă, macăr pentru moment, în acele locuri.

Parcul Naţional Krka
Parcul Naţional Krka
Parcul Naţional Krka

Noi am ales să ne bucurăm de fiecare colţ al acestei ture, aşa că timp de aroape trei ore ne-am plimbat şi am admirat peisajele, alături de mulţi alţi turişti. Ne-am întors în Skradin tot cu vaporul şi am plecat spre următorul punct de pe traseul acelei zile.

Trogir

Nu ştiu despre voi, dar mie imi plac mai mult oraşele mai mici, poate mai liniştite. Iar pe coasta Dalmaţiei există unul foarte vechi, foarte frumos şi uşor de batut la pas. Trogir este un oraş port, cu partea foarte veche situată pe o insula care acum este lipită de continent printr-un pod. Datează din secolul IV, atunci când grecii au  venit pentru prima dată în aceste zone şi se află în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1997 datorită arhitecturii sale unice. Aleile pavate, cladirile din piatră şi riviera fac din acest mic oraş unul deosebit, iar pentru mai multe informaţii puteţi intra aici.

Trogir
Trogir
Trogir

Au mai rămas două oraşe importante pe care le-am vizitat cu ocazia acestei excursii. Primul dintre ele este Split, iar după părerea mea este o minunăţie de oraş. Am vizitat doar partea veche a acestuia, dar am rămas foarte plăcut impresionat; nu e de mirare că până şi Game of Thrones a fost filmat pe străduţele din oraşul vechi.

Split
Split

Sunt o serie de obiective pe care trebuie să le vizitezi în Split, cum ar fi: Templul lui Diocleţian şi Catedrala Sf. Dominus (ce datează din secolul al IV lea). O serie de porţi prin care se face accesul din oraş către centrul istoric din Split sunt, de asemenea, nişte atracţii turistice foarte importante. Totodată, strada Papaliceva este cea mai cunoscută stradă unde s-a filmat GOT din Split.

Strada Papaliceva-GOT
Split

Un alt loc unde merită să ajungi este, în denumirea locală, Prva Vidilica na Marjanu, locul unde se poate bea o cafea cu o privelişte nemaipomenită asupra întregului oraş. Accesul se face de pe faleza, urcând mai multe scări, iar pentru coborâre se poate alege o altă stradă care ajunge tot la faleză.

Prva Vidilica na Marjanu
Străduţă în Split

Celebră şi plină de suveniruri, dar şi de istorie, este Riva, faleza din split fiind una dintre cele mai frumoase faleze pe care eu le-am vizitat până acum.

Split -Riva
Zadar
Zadar

Ultimul oraş despre care aleg să scriu în acest articol de călătorie este Zadar, întrucât aici am fost cazaţi şi aici pot spune că ne-am plimbat în fiecare zi ori seara, indiferent de vreme (am avut parte de soare, căldură, dar şi de ploaie şi temperaturi mai scăzute decât te-ai aştepta să întâlneşti în luna mai în Croaţia).

În lumina apusului de soare
Joacă la apus în Zadar
Zadar

Am profitat din plin de ceea ce oferă străduţele centrului istoric, ne-am bucurat de concertul pe care marea, alături de vânt, ni l-a oferit la orga de pe faleză (în Zadar s-a creat pe faleză un sistem de tuburi de anumite lungimi şi grosimi care, datorită forţei valurilor, scoate sunete pe diferite tonuri, iar în zilele în care sunt valuri mai puternice, concertul este unul spectaculos).

Orga mării din Zadar
Zadar
Zadar

De asemenea, am vizitat şi bisericile din interiorul oraşului vechi. Apusul m-a găsit, într-una din zile, pe malul mării, alături de mulţi alţi turişti veniţi pentru a se bucura de spectacolul oferit de natură, iar portul turistic era mereu plin de ambarcaţiuni care mai de care mai impunătoare.

Zadar
Cerul înaite de WFLWR 2019
Like father, like son

Tot în Zadar s-a desfăşurat, în ultima zi a vacanţei noastre, concursul despre care am menţionat la începutul articolului. WFLWR a fost un succes, pentru mine a fost o sărbătoare a celor cinci ani de alergat la competiţii, iar pentru familia mea a fost un alt eveniment care au putut lua parte, fie ca spectatori (mulţumesc pentru susţiere, mamă!), fie ca participanţi (felicitări din nou pentru cei peste 7km alergaţi, tată!). Sper ca 2020 să mă prindă la acelaşi concurs, însă destinaţia să fie alta pentru că dincolo de toate, sunt un geograf pasionat de călătorii, iar cum altfel îî stă bine unui călător dacă nu pe drumuri mereu?

Final de cursă-Wings for Life World Run 2019

Comentezi?