Cetatea Rupea

Călător prin România Drumeț prin România

DSC_9132Vorbeam într-o postare precedentă despre Racoş şi frumuseţile sale. Din acel loc deosebit mi-am continuat drumul spre Alba Iulia, nu înainte de a face o pauză în locul despre care va fi această postare. Ţin să vă anunţ de la început că informaţiile pe care vi le voi prezenta se găsesc şi în broşura pe care am primit-o la intrare, acolo unde am achitat taxa de 10 lei(adulţi).

La Rupea se ajunge foarte uşor, drumul de la Braşov la Sighişoara trecând prin localitate, iar cetatea este vizibilă de la o distanţă considerabilă. Se poate ajunge uşor cu maşina până în parcările frumos amenajate de lângă cetate.DSC_9106Voi trece în revistă câteva date despre acest minunat loc pentru orice tip de turist, iar prin fotografiile alb negru sper să vă conving să vă opriţi măcar o oră pentru a face o scurtă incursiune în timp. Cetatea Rupea este situată la întretăierea drumurilor care făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească(Valahia).  Aceasta acoperă o suprafaţă de aproape 11 ha cu ziduri, turnuri şi curţi interioare și este una dintre cele mai vechi fortificaţii din judeţul Braşov. A fost atestată în anul 1324 sub denumirea de castrul Kuholm şi a servit ca ultim loc de refugiu al sașilor răsculați împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei. În secolul al XV-lea, cetății de sus i se adaugă cetatea de mijloc, care este mai apoi lărgită la începutul secolului al XVII-lea.DSC_9097Plimbându-mă liniştit pe aleile pietruite ale cetăţii, am remarcat faptul că sunt multe panouri intormative despre locurile importante ale acesteia. Am luat notiţe, mi-am completat mai apoi cunoştintele cu ceea ce era scris în broşură, iar acum vă las şi vouă câteva informaţii ce, cred eu, sunt utile pentru orice turist.DSC_9103Turnul Porții este turnul principal al Cetății de jos şi datează din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Este prevăzut cu crenele și guri de scurgere a păcurii, iar în fața porții a existat un șanț adânc(gură de lup) peste care se așeza cu ajutorul scripeților un pod mobil. Lăcașul scripeților și cadrul podului de lemn pot fi văzute pe fațada de nord a turnului.

Magazia Militară este situată lângă Turnul Porții, așezată paralel cu zidul de incintă. Destinația inițială a fost de grajduri sau depozit, iar în secolul al XVII-lea magazia militară a fost extinsă, în timp ce în 1819, conform unei inscripții parietale, a fost supraetajată.DSC_9098Turnul Slăninii este un turn complet ieșit în afara zidurilor cetății construit cu trei nivele. Pe laturi este prevăzut cu crenele de tragere  cu arme de foc. Nivelul de sus era ocupat de camera de gardă pe timpul în care în cetate se aflau militari, ulterior acest turn a avut rol de păstrare a rezervelor de slănină a locuitorilor din oraș de unde și denumirea dată acestuia.

Fântâna se află în imediata apropiere a Turnului Slujitorilor și a fost terminată în jurul anului 1613, în timpul judelui regal David Weirauch. Aceasta are o adâncime de 41 de metri și inițial a avut un ghizd din piatră frumos profilată, părți ale acesteia au fost descoperite în timpul lucrărilor și sunt amplasate în vecinătatea ei.DSC_9123Turnul Slujitorilor a fost construit împreună cu celelate ansambluri ale Cetății de jos la începutul secolului al XVII-lea. Are trei nivele dintre care unul semiîngropat, toate prevăzute cu crenele pe laturile exterioare. Documentele îl menționează în anul 1644.

Poarta Cetății de Mijloc a fost construită după distrugerea cetății de către turci în anul 1421. De-a lungul timpului o parte din instalațiile aferente Porții s-au ruinat și ulterior demolate.DSC_9127Capela este situată pe latura de vest a Cetății de Mijloc. Construcția a avut inițial un rol de apărare, iar o serie de inscripții religioase din 1650 și 1718, astăzi pierdute, i-au determinat pe unii cercetători să-i confere funcția de lăcaș de cult.

Turnul Cercetașilor este cel mai putenic turn și până la construcția celei de-a doua incinte reprezenta principalul fort al cetății. Acest turn a avut trei nivele și are astăzi crenele înrămate cu cadrul de lemn de stejar prevăzute cu dispozitiv de închidere.DSC_9124Turnul Pentagonal a fost construit în secolul al XV-lea și este cel mai important și cel mai bine conservat turn al cetății. A fost menționat pentru prima dată în 1678.

Căsuțele b,c,d: în secolele XVI-XVII în interiorul cetății erau aproximativ 100 de locuințe. Acest ansamblu de trei căsuțe este singurul conservat până la nivelul acoperișurilor. De regulă, primul nivel al acestor locuințe era destinat depozitelor și atelierelor, numai etajul fiind amenajat pentru locuire.

Căsuța din vârf este situată în cel mai înalt punct al cetății și a fost menționată în diverse documente cu denumiri diferite: „Camera de sus” (1664) sau „Camera nouă” (1792). E posibil ca această construcție să fie amplasată pe locul unui vechi donjon ce apare într-o reprezentare grafică a întregii cetăți din 1735.DSC_9126Am rămas foarte plăcut surprins de multitudinea de intormaţii din această cetate şi sper sa revin acolo într-o bună zi, întrucât, deşi nu am fost niciodată pasionat de istorie, la Rupea am fost purtat în trecut. De aceea vă recomand să acordaţi mai multă atenţie acestui obiectiv turistic al judetului  Braşov şi al României Pitoreşti.

Comentezi?