Parcul Natural Porțile de Fier-Gura Văii-Valea Jidoștiței-Vărănic-Gura Văii

Descoperă Mehedinți Drumeț prin România

Zona din jurul municipiului Dr. Tr.-Severin oferă, din punct de vedere turistic, o mulțime de idei de plimbare. Trebuie doar să fii suficient de curios să le descoperi, ca mai apoi să le spui și altora. Doar în acest mod se poate contribui la dezvoltarea zonei. Unul dintre cartierele municipiului este Gura Văii, cunoscut mai mult pentru Hidrocentrala Porțile de Fier 1. Acest loc adăpostește totuși două trasee turistice pe teritoriul Parcului Natural Porțile de Fier.

Unul, despre care am vorbit deja aici, este amenajat și marcat pentru a putea fi luat la pas în orice anotimp, de către orice persoana dornică de o ieșire în natură. Cel de-al doilea este o idee a celui care, curios din fire, ia la pas drumuri de car și poteci știute doar de ciobani ori localnici. O idee pe care o voi descrie amănunțit, având speranța că, la un moment dat, o să fie inclus în circuitul traseelor turistice marcate din Parcul Natural Porțile de Fier.

Startul traseului de astăzi este de sub podul de cale ferata din Gura Văii (55 m), comun cu cel al traseului spre crucea Sf. Petru. Doar că de aceasta data vom parcurge o vale sălbatica, relativ nou modelată de viitura din 9 iulie 1999. Urcăm deci pe Valea Jidoștiței, o un afluent mic al Dunării, ce prezinta o scurgere temporară, în special în sezonul cald. Un drum pietruit, dar bun, ne duce tot mai sus, pe sub Dealul Pârlipățului (201 m).

După aproximativ 3 km traseul o cotește spre dreapta, iar peisajul de schimbă. Probabil nu mulți stiu că Jidoștița are un scurt sector de chei, versanții abrupți și stâncoși luând astfel locul dealurilor împădurite. 

Ieșim din chei în zona numită La Pietroi (271 m), iar traseul urmărește un drum de car ce urcă domol pe partea nordică a unui deal ce străjuiește municipiul Tr.-Severin. Dealul Varanic (408 m) este punctul cel mai înalt de astăzi. Aici puteți întâlni diferiți arbuști, dar și animale sălbatice (țestoasa lui Hermann, specie protejată prin lege ce a găsit pe aceste meleaguri mediul ideal pentru a trăi).

Intrăm astfel pe o linie dreaptă, urmărind o curbă de nivel, până când traseul începe să coboare printr-o cariera, pe două serpentine. Se urmărește drumeagul ce duce la releu, acesta fiind un punct important de reper în lipsa marcajelor turistice. În stangă drumului se află Dealul Oglănic (288 m), despre care vom povesti într-o postare separată, iar traseul nostru ajunge în punctul de belvedere de deasupra blocurilor din Gura Văii (260 m).

De aici se observa întreagă amenajare hidroenergetică Porțile de Fier 1, dar și cursul Dunării în aval și amonte de aceasta. Spre amonte veți observa atât cartierul Gura Văii, dar mai ales crucea Sf. Petru, dealul Alion (316 m) și chiar vf. Svinecea Mare (1224 m). Pădurea de foioase predomină (stejar, fag), însă vă veți bucura și de prezența câtorva exemplare de pin.

Totodată, priveliștea zilelor senine vă vă bucura privirea inclusiv cu lanțul montan Stara Planina, aflat la granița dintre Serbia și Bulgaria. De aici traseul coboară pe o poteca abrupta până la Vila lui Ceușescu, de unde luăm la pas drumul de acces asfaltat, până când ajungem în locul de unde am plecat.

Sunt de părere că idei de plimbare în zonă sunt multe, așa că recomandarea mea e să vă strângeți un grup de 3-4 persoane și să ieșiți la explorat. Veți fi surprinși de frumusețile zonei.

Traseul în format gpx:

Comentezi?